2010-02-12 16:16:30• hírek • Parajdi Andrea

Könyvszemlét tartottak

Kilencedik alkalommal szerveztek könyvszemlét a korábbi évben kiadott helyi költők, próza- és drámaírók, valamint tudományos művek szerzőinek alkotásaiból. 2009-ben összesen 187 különböző kiadvánnyal gazdagították Könyvtárunk gyűjteményét a vidékünk értelmiségei.

Péntek délután a Dinu Lipatti Filharmóniában kilencedik alkalommal szervezték meg a Szatmári kiadói évet, ahol bemutatták a 2009-es esztendőben megjelent könyveket, illetve díjazták azok szerzőit.

A rendezvényt Voicu D.Rusu, a Szatmár Megyei Könyvtár igazgatója nyitotta meg, aki beszédében elmondta örvendetes tény, hogy a tehetségeket nem tudta elnyomni a gazdasági válság, és az értelmiségi rétegnek ebben az időszakban is volt alkotó kedve, méghozzá nagyobb mint 2008-ban.

A tavalyi évhez képest idén több kiadvány látott napvilágot. Összesen 187 különböző tudományos, irodalmi, történelmi és szakirányú alkotás született.

Az eseményen Bura László, nyugalmazott tanár, helytörténész méltatta a magyar nyelven megjelent alkotásokat. Elmondta tavaly több mint 20 mű jelent meg, amelyek nagy része történelmi jellegű és a Megyei Múzeum tevékenységének köszönhető, emellett voltak helytörténeti, néprajzkutatási, szakirányú és irodalmi illetőségű alkotások is.

Csakhogy néhány művet említsünk Enyedi István: Nemzeti, egyházi kincsünk: a szatmárnémeti ferencesek könyvtára, Dr. Boér Noémi: Fogaink, Fodor István: Mesék a riportertarisznyából, Müller Dezső: Örök menetelés: Versek 2006-2008, Jánk Károly: Hajnali hinták: versei kicsiknek, nagyoknak, Németi János: Barangolások Szatmárban címmel jelentetett meg kiadványt, illetve Bura László a Kálvária templomról és a Szatmári Római katolikus püspökség újjászületése a társadalmi-történeti változások 1990-2002 közötti folyamatáról készített esettanulmányt. Emellett magyar nyelven a Püspökségnek is volt számos kiadványa, illetve több református egyházzal kapcsolatos alkotás is készült.

Az eseményen jelenlévő írókat, költőket és tudományos művek szerzőit oklevéllel jutalmazta a Szatmár Megyei Tanács.



Tavaly több mint húsz magyar kiadvány született szatmári alkotóktól


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: